Startup Lapland –projektin päätösseminaaria vietettiin projektin toimintatapojen mukaisesti leppoisissa tunnelmissa Rovaniemellä Mustan kissan kuppilassa. Tilaisuus koostui projektin tulosten esittelystä, huippukiinnostavasta paneelista sekä työpajasta.
Mukana paneelissa olivat:
- Heidi Alariesto, Lapin yrittäjien puheenjohtaja, yrittäjä
- Jonna Jakkila, Lapin Nuorkauppakamarin puheenjohtaja
- Marko Alamartimo, Projektipäällikkö, Rovaniemen kehitys
- Asmo Saloranta, Startup-yrittäjä ja –asiantuntija.
Aluksi panelisteilta kysyttiin kuluvan päivän ongelmia ja sitä, millaisia startuppeja saadaan aikaan näitä ongelmia ratkaisemalla. Ideana on tietysti se, että ideoita on maailma pullollaan, kyse on siitä, kuka ideoita lähtee toteuttamaan. Myös panelisteilla oli huippuhyviä ideoita! Panelistit laitettiin tiukille kysymällä mikä on lappilainen startup tai onko sellaista. Täysin yksiselitteistä vastausta tälle ei taida olla, mutta yhtä mieltä oltiin siitä, että panelistien mukaan kannattaa unohtaa liiallinen vaatimattomuus. Ympyrät ovat pienet, mutta maailma on aika lähellä. Lapin haasteeksi koettiin mm. se, että meillä ei ole esimerkkejä yrityksistä, joilla on menty maailmalle startup-hengessä. Paneeli peräänkuulutti myös avoimuutta.
Startup-kulttuurista kannattaa säilyttää panelistien mielestä ajattelutapa: Epäonnistuminen ei kaada maailmaa. Yritys on ainoastaan yksi tapa toteuttaa omat unelmat, joten yritystä kannattaa ajatella työvälineenä. Lisäksi startup-kulttuurissa elävä tiimihenki on asia, jota pidetään tärkeänä. Mikä startup-kulttuurissa sitten tökkii? Panelistien mukaan Lapista puuttuvat ns. superenkelit, jotka ovat myyneet oman yrityksensä ja näin ollen voisivat laittaa rahansa uudelleen sijoitukseen. Startupeilla unohtuu myös usein asiakas. Asiakasnäkökulma on kuitenkin todella tärkeää, sillä vaikka kuinka hyvä olisi kehitetty sovellus ei startup voi menestyä, jos ei ole asiakasta.
Panelisteja ja yleisöä keskustelutti myös oppilaitosten rooli startupien tukemisessa. Paneelissa todettiin, että spinoffeja on ihan liian vähän. Opiskelijoita tulee kannustaa yrittäjyyteen myös konkreettisella tasolla, eli toivottiin, että oppilaitos tukisi esimerkiksi patentinhakua ja ”hands-on” –tekemistä sekä sitä, että opiskelijat pääsisivät törmäämään monialaisesti. Paneelissa huomautettiin myös, että usein startup-tapahtumiin osallistuu ulkomaalaisia opiskelijoita, joten tämä täytyisi huomioida paremmin. Opiskelijoille tulisi luoda mahdollisuuksia oman osaamisen tunnistamiseen ja hankitun osaamisen tunnustamiseen, mikä tapahtuu parhaiten tapaamalla erilaisia ihmisiä.
Startupien trendit:
- Startupit ratkovat olemassa olevien yritysten ongelmia
- Muutoksia on ollut myös rahoituksen puolella
- On alettu tehdä pesäeroa sirkushuvien (näitäkin tarvitaan) ja oikean tekemisen välillä
- Jakamistalous ja isojen ongelmien ratkaiseminen
Millainen on panelistien mielestä sitten tulevaisuuden yrittäjä? Tulevaisuuden yrittäjä on ennen kaikkea ihminen. Odotettavissa on, että 2020-luvulla nähdään avoimuuden aalto. Yrittäjä pelaa tiiminä ja vanhanaikainen johtamiskulttuuri on historiaa. Uskotaan, että työpaikkojen määrä tulee vähenemään ja taas yrittäjien määrä tulee suhteellisesti lisääntymään ja samalla myös kilpailu tulee lisääntymään.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti